Oktober 2021


Här har ni framtidens ledare!


Då är årets upplaga av Arbets- & gruppledarutbildning steg ett och två för PostNord TPL AB klar. Fem grupper med nyfikna och välmotiverande medarbetare från företagets olika siter i Sverige - Helsingborg, Ljungby, Jönköping, Göteborg, Händelö, Norrköping samt Stockholm.


Samtalen, diskussionerna och övningarna spänner över stora områden, tex hur man hanterar sina och andras styrkor, konfliktförlopp och hanteringen av densamma, stärkande positiv tillika korrigerande feed-back samt hur effektiva och högpresterande grupper formas.


Behöver jag säga att det har varit fantastiskt spännande att ta del av allas input och klokskaper som de delat med sig av till varandra?


Bäst att säga - alla på bilderna, ingen nämnd och ingen glömd - har gett sitt medgivande till att bilderna används på Amplicas hemsida tillika publiceras på LinkedIn.


Vill du veta mer om hur Amplica skapar framtiden ledare? Slå oss en signal på 0739-94 18 54!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

April 2021


Större förståelse och ett "never ending story" 


Varför tar man som företag egentligen hjälp av en extern konsult när det kommer till organisationsutveckling? Hur har samarbetet sett ut? Detta och andra frågor som vilka de positiva effekterna är under och efter Amplicas insats är sådant som vi samtalar kring med några av våra mest långvariga kunder / samarbetspartners.


Denna gång träffar Amplica Daniel Nilsson på Henda Bygg AB, en verksamhet som i Skåne omsätter 140 miljoner kronor och där man har drygt 55 heltidsanställda. 


Hållpunkter i samtalet:

00:50 - Vem är Henda Bygg AB?

01:30 - Vilken var anledningen till att ni tog beslutet att ta hjälp av Amplica?

02:40 - Hur har samarbetet under sett ut?

05:16 - Vilka effekter har ni fått ut av samarbetet med Amplica? 

07:19 - Daniel Nilssons tankar om organisationsutveckling

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mars 2021


Vilken är anledningen till att man beslutar att ta hjälp av Amplica?


Detta och frågor som hur samarbetet eller insatsen sett ut samt vilka effekter man fått i organisationen är sådant som Amplica samtalat kring med några av våra mest långvariga kunder / samarbetspartners.


Först ut är Joakim Ohlsson från PostNord TPL AB, en verksamhet som i Sverige omsätter 2,5 miljarder och som har drygt 1300 anställda. 


Hållpunkter:

00:39 - Vilken var anledningen till att ni tog beslutet att ta hjälp av Amplica?

01:13 - Hur har samarbetet under de fem åren sett ut?

01:38 - Vilka effekter har ni fått ut av samarbetet med Amplica? 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Februari 2021

”Jag är så trött på att behöva bevaka mina medarbetare”


Vi var inne på tredje dagen i ledarutbildningen och diskuterade de utmaningar man stod inför i vardagen.


”Hur menar du bevaka medarbetarna” frågade jag?


”Ja, bevaka eller övervaka är orden som mina medarbetare slänger på mig och som de menar att jag gör eftersom de tycker att de inte får gå på toaletten i fred” svarade min deltagare.


”Får de inte gå på toaletten på jobbet då” undrade jag?


”Jo, men det blir svårt för dem att hinna med sina arbetsuppgifter om de går på toaletten med söndagsbilagan i handen och är borta en sisådär 40 minuter varje dag. Och eftersom vi haft den här diskussionen under flera månader nu, så orkar jag inte längre argumentera utan går undan” svarade chefen uppgivet och med sorg i ögonen.Men hur kan det bli såhär? Vad har hänt, eller för den delen, vad har inte hänt för att medarbetare och chefer kunnat hamna så långt ifrån varandra?


Oftast handlar det om att man som företag och ledning inte är tydliga nog med det som vi på Amplica kallar för företagets Riktning – alltså varför företaget finns, hur vi ska arbeta och bete oss samt vad vi ska göra på jobbet. Syfte, regler och mål.


När detta inte är tydligt förankrat hos en medarbetare kan det bli svårt att koppla sin egen närvaro och sitt eget beteende till företagets. Av den anledningen kan det därför komma sig att man anser sig ha rätt att gå på toaletten i 40 minuter varje dag. Jag vet, det låter helt galet men det är inte särskilt ovanligt.


De flesta företag och chefer tycker att man är tydliga då man informerat sin personal både om regler och mål. Man inser dock inte att detta är ett ämne man kontinuerligt behöver adressera. Om ledningens önskan verkligen är att ha medarbetare som är motiverade, engagerade och som arbetar för att nå satta mål kräver det också en ledning och chefer som vågar, vill och väljer att agera.Vad ska man då göra?


Arbetet med företagets Riktning kan bli hur stort och litet som helst. Ett sätt är att börja tänka och agera på de 3 "F":


 • Förankra – var kontinuerligt tydlig med vilka övergripande mål och strukturer ni har för att nå framgång
 • Fråga – ha en dialog (inte monolog) om målen och strukturen som ni ska arbeta mot. Hur hänger de övergripande målen och individens mål samman? Hur ser strukturen ut som individen ska luta sig mot för att kunna följa upp sitt och gruppens arbete?
 • Finnas till hands – hitta olika forum där ni på regelbunden basis träffas och stämmer av. Digitalt, fysiskt, i grupp eller individuellt. Det räcker inte med ett medarbetarsamtal en gång per år. Det ni kontinuerligt ska följa upp är både de övergripande och individuella målen men också hur medarbetaren mår och vad hen har för utmaningar i sin arbetsvardag


Amplica kan garantera att de 3 "F" sätter igång tankarna hos er alla. Och det gynnar också er alla. Maila oss gärna och berätta hur dialogen med de 3 "F" påverkar er organisation. Använd info@amplica.se.


Vill du istället ha hands-on-hjälp av Amplica att hålla i dialogen eller kanske bara bollplanka frågor med oss? Slå oss en signal på mobilnummer 0736-94 18 54.

Lycka till!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Januari 2021

2021…smaka på siffrorna!


Ett nytt år med nya möjligheter till nya  -  ja vadå? Vad vill du fylla 2021 med?


Själv vill vi på Amplica fylla 2021 med massa ny kunskap, en del insikter och massvis av träning ute hos våra kunder. Framförallt träningen i kommunikationen – alltså praktisk träning i feed-back och gruppdynamik. Roligt, nyttigt och lätt som en plätt!


När det handlar om att hjälpa våra kunder att bli duktiga på att använda feed-back och dra nytta av gruppdynamiken blandar Amplica både teori och praktisk träning. Men för att inte bli stillastående innan vi kan komma ut och hjälpa er så får du här tre tips på frågeställningar som du själv kan använda för att kick-starta 2021 och dialogen på jobbet. Fundera först själv innan du talar med din eller dina kollegor om följande:


 1. Hur tänker du att du kan bidra till att nå företagets mål under 2021?
 2. Hur tänker du skapa trygghet och förtroende hos sina närmaste kollegor under 2021?
 3. Vilken kompetens har du respektiva saknar du för att du tillsammans med dina kollegor ska kunna skapa framgång i företaget under 2021?


Efter samtalen kan det vara en god idé att ta en stående 10-minuters fika med kollegan eller kollegorna och sammanfatta vad ni talat om. Vilka goda reflektioner gjorde ni tillsammans? Och vilken kan nyttan vara av att ha samtal som dessa? 


Vi kan garantera att frågorna och dialogen kommer sätta igång tankarna hos er alla. Och det gynnar också er alla. Att reflektera tillsammans är grunden för en lärande organisation – och det mina vänner – det är grunden för framgångsrika företag!


Maila oss gärna och berätta hur dialogen gick på info@amplica.se. Vill du hellre ha hjälp av Amplica att hålla i dialogen är det bara att slå oss en signal på mobilnummer 0736-94 18 54.


Lycka till!


                                                                                                                                                                                                     

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

December 2020


Men låt julledigheten komma då...


2020 har verkligen varit ett annorlunda år som vänt upp och ner på det mesta. Hur vi träffas och gör affärer, hur vi utbildar oss, ja till och med hur vi umgås hemmavid med familj och vänner. Numera tar vi förmiddagskaffet och veckomötet via Teams och kanske after-worken via Zoom.


Men hur gör vi med kompetensutvecklingen? Hur gör vi för att bibehålla vår "cutting edge" i konkurrensen med andra företag? Vissa företag har avvaktat att kompetensutveckla medan andra satsat stort i väntan på att smittan ska avta.


Oavsett olika strategier och vad som väntar under 2021 vet vi att alla behöver möjlighet till återhämtning för att kunna prestera på topp. Så passa på att varva ner och ta vara på den ledighet som förhoppningsvis kommer med julen. Njut av chokladen och skumtomtarna, skicka ett extra julkort och ring den där vännen som du inte talat med på länge. 2021 tar vi tag i när ”Ring klocka, ring” klingat ut. Ok?


Med hopp om att Corona-smittan minskar önskar Amplica er alla en


God Jul & ett Gott Nytt År!------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                                                                                                                                                                                              April 2020


"Men alltså, jag är ju inte en av dem som behöver en klapp på axeln för att kunna göra mitt jobb"...


...deklarerade en av mina deltagare stolt när vi skulle tala om feed-back. Nej, kanske inte det. Men den deltagaren hade å andra sidan aldrig fått någon konstruktiv stärkande feed-back av vare sig sin chef eller sina kollegor tidigare.


Efter vår förmiddag tillsammans var deltagarens uppfattning helt annorlunda. Nu förstod hen både varför och hur man kan göra för att det man vill säga ska landa rätt hos motparten.


Att utbilda och träna människor i kommunikation och relationer är mitt sätt att göra världen lite bättre. Feed-back är en del i detta. Läs gärna min krönika i Executive Effect.


https://www.executiveeffect.se/gastskribent/att-ge-ta-emot-och-utnyttja-feedback-pa-ratt-satt-sa-gor-du/


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                                                                                                                                                                   januari 2020

Jag kan stå på händer eller i brygga...


…men är det detta ni egentligen vill ha ut av dagen undrade jag idag på förmiddagen när jag inledde min fjärde och sista utbildningsdag hos det växande tillverkningsföretaget i Nordvästra Skåne.


 • Tydlighet i vart vi är på väg
 • Få en bättre sammanhållning
 • Lära oss nya saker


Punkterna ovan var nämligen några av de saker gruppen sa att de ville

ha med sig hem efter vår dag. Även om syftet och målen var satta

ville jag höra vad deltagarna verkligen önskade sig av våra

gemensamma timmar. Deltagarna investerar ju av sin tid i att vara

med mig och då vill jag självfallet se till att de får med sig så mycket

av värde som möjligt hem också.


Efter fyra timmar av teorier, gemensamma samarbetsövningar,

samtal, genomgångar och mycket skratt följde vi upp dagen.


 • Har ni fått det ni ville?
 • Har ni bidragit som ni tänkt?


Jodå – det hade man. Och ”Guldkornen” då frågade jag. Vilket eller vilka är de? Svaret kom direkt: Hela grejen!
Vi hade bockat av allas önskemål. Vi hade arbetat med de mål jag satt upp. Vi hade helt enklet nått det satta syftet.


Jag säger bara: Slutet Gott – Allting Gott!


Är du intresserad eller vill du veta mer om vad vi gjorde tillsammans? Kontakta Ann-Charlotte på 0736 - 94 18 54------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


                                                                                                                                                                                                                                    januari 2020


Nu ska de bara fatta också....


”Nu ska de bara fatta att de ska sätta igång och jobba mer och bli mer effektiva!” Citatet är hämtat från en mellanchef på ett stort nationellt svenskt företag som jag träffade under min julledighet.


”Hur tänker du att de ska fatta det då?” frågade jag.


Låt mig säga att det inte fanns någon tanke på just ”hur” de anställda
skulle ”fatta”. Inte heller på hur chefen skulle kommunicera eller
strukturerat skapa förutsättningar för att skapa viljan hos de anställda
att fatta.


Att gå in i ett nytt år, ett nytt årtiondet och tro att man som företag ska
vara mer effektiva och produktiva än tidigare men ändå inte göra något
annorlunda än det man gjort förut – det är dömt att misslyckas.


Men, med rätt kommunikation (för det handlar inte om vad du säger
utan hur) och en ordning & struktur som ger de anställda rätt
förutsättningar att kunna göra sitt arbete kan de bli mer effektiva och
produktiva. Därför bjuder Amplica tillsammans med Ordningskonsulten
in till en frukostföreläsning i Malmö den 6 feb 2020 där vi talar om hur
man skapar ordning och struktur på arbetsplatsen samt hur man använder
sig av feed-back för att spara tid och minimera stress. Alltså kort och gott
hur man blir mer effektiv pch produktiv.


Är du intresserad eller vill du veta mer? Använd länken nedan eller
kontakta Ann-Charlotte på 0736 - 94 18 54